Civciv Büyütürken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sağlıklı civciv nasıl yetiştirilir. Nelere dikkat etmek lazım bugün bunlara değinmek istiyorum.  
Unutulmamalıdır ki Sağlıklı bir tavuğun sırrı sağlıklı yetişmiş civcivden geçer. Civcivlik dönemi sorunlu olan hayvanların emin olun ki yetişkinlik dönemi de sorunlu olacaktır.

Bir canlı düşünün ki yumurtadan çıktıktan sonra yemini ve suyunu direk ayırt edebiliyor işte bu canlılar civcivlerdir. Unutulmamalıdır ki civcivler yumurtadan çıktıktan sonra 3 gün hiçbirşey yemeden ve içmeden de yaşayabilirler. Alt kısımlarında bulunan bir kesede 3 gün yetebilecek kadar temel ihtiyaçları bulunmaktadır. Eğer civcivlerinizi bir yerden bir yere nakledecekseniz bu 3 günlük dönemde yapmanız iyi olur.



Civcivlerin Beslenmesi, Civcivler de yem seçimi çok önemlidir. Piyasada çok yem çeşidi var ve bunların kaliteleri birbirinden farklıdır. Civciv yemi seçerken enerjisi ve proteini yüksek yemler seçilmelidir. Protein oranı en az %20 olmalıdır. Civcivlere 10. günden itibaren haşlanmış yumurta verebilirsiniz. Bu çok iyi bir protein kaynağıdır. Ancak haşladığınız yumurtaların kabuklarını asla ve asla atmayın bir rondo yardımı ile toz haline getirip haşladığınız yumurtanın içine katabilirsiniz böylece kalsiyum ihtiyaçlarını da karşılamış olursunuz. Ek olarak civcivlere bebe bisküvisi vermekte hiçbir sakınca olmayacağı gibi birçok faydası da mevcuttur. Bebe bisküvileri birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır.


Civcivlerin Bakılacağı Ortam, Civcivlerin ortamı ayarlanırken, hayvanların çok sıkışık olmaması bulundukları yerde rahat hareket edebileceği şekilde ayarlanması önemlidir. Söylenenin aksine tabanda tel, gazete kullanılmamasına dikkat etmeliyiz. Zeminde bulabiliyorsanız Zeolit, Bulamazsanız toprak ve Kum karışımı kullanabilirsiniz. Civcivler ilk zamanlarda çok yiyecekleri için dışkılama da çok olacaktır. Bu sebepten ortam her gün temizlenmeli dışkılı bölümü toprakdan uzaklaştırılmalıdır. Bir kaç saatte bir zeminin ıslaklığı da kontrol edilmelidir. 

Yemlik ve Suluk Seçimi, Yemlik ve suluk seçerken çok dikkatli olunmalıdır ve piyasada bulunan civcivler için hazırlanmış yemlik ve suluklar seçilmelidir. Suluk seçerken titiz davranılmalıdır. Civcivlerin kendilerini ve ortamı ıslatamayacakları suluklar tercih edilmelidir. Civcivlerin ıslanması hayvanların hastalanıp ölmelerine, ortamında ıslanması ortamdaki nemi ve rutubeti arttırıp yine hayvanların hastalanmasına sebep olacaktır. 

Civcivlerin Ortam Sıcaklığı, Civciv yetiştiriciliğinde olmazsa olmaz şey ısıdır. Isı çok iyi ayarlanmalıdır. ilk 1 hafta ortam 33 derecede sabitlenmeli sonraki haftalarda 2 şer derece düşürülmelidir. Ancak burada dikkat etmemiz gerek bir hususta hayvanları ısıtıcaz diye ortamları sarıp sarmalamamaktır. Isının önemli olduğu kadar temiz havanında önemli olduğu unutulmamalıdır. Ortama sürekli temiz hava alabilecek bir yer bırakılmalıdır. Daha önce paylaştığım Civcivlerin Isıya Göre Ortamda Davranışları incelemenizi de öneririm.



Civcivlerin Hasta Olduğunu Nasıl Anlarız ?
  • Burnunda ve Gözünde Islaklık olur
  • Kümesin bir yerinde sabit dururlar
  • Tüyleri Kabartırlar
  • Yem ve Su Tüketiminde belirgin düşüşler olur.
  • Tüy Kaybı (Dış parazit kontrol edilmeli)

Civcivler de Aşılama, 
Civcivler de Aşılama çok önemlidir. Çünkü bağışıklık bu dönemde kazanılmalıdır. ilk gün Marek Aşısı, 8 ila 14 gün arası Gumboro aşısı, ilk 15 gün Newcastle ve IB aşıları uygulanmalıdır. 

Civcivler de Kanibalizm
Kanibalizm, civcivlikten başlayarak gelen ciddi bir problemdir. Peki Kanibalizme ne sebep olur,

1-Yemlik ve sulukların yetersiz olması
2-Yemin protein ve aminoasitler bakımından tamamen noksan veya yetersiz olması
3-Birim alana normalden fazla hayvan konulması,
4-Sinirlilik ve aşırı heyecan,
5-Aşırı sıcaklık,
6-Aşırı aydınlatma,
7-Yaralı ve sakat hayvanların sürüden ayrılmaması,
8-Her türlü stres durumu,
9-Hayvanların aç veya susuz bırakılması,
10-Dış parazitlerin yol açtığı yaralar,
11-Farklı yaş, ırk ve renkteki hayvanların bir arada tutulma
12-Düzenli Vitamin ve Mineral verilmemesi

Civciv Yetiştirirken Püf Noktalar
  • ilk 15 Gün Vitaform kullanılabilir. Kuluçka makinesinden çıkan civcivler makineden veya ortamdan bakteri alabilirler buda hastalanmalarına sebep olabilir. Vitaform bu konuda civcivler de ilk 15 günlük süreyi sorunsuz atlatmalarına sebep olacaktır. ( Aşılama yapılacaksa 2 gün önceden bırakılmalıdır.)  Hastalık halinde de rahatlıkla kullanılabilir.
  • Civciv yetiştireceğiniz en iyi dönem ileri ki günlerin sıcak olduğu dönemlerdir. Kısacası ilk bahar dönemi en müsait dönemdir. Çünkü civcivlerinize 45. günden sonra doğa ile tanıştırmanız önemli kendi yemini bulmayı, eşelenmeyi, böcek yemeyi ve en önemlisi güneşten fayda almayı öğrenmeli. Bu süre Kış dönemine gelen hayvanlar bunlardan mahrum kalacaklardır. Buda onlar için hiçte iyi değil.
  • Başta da söylediğim gibi bebe bisküvisi civcivler de hızlı gelişimde büyük pay sahibi olabilir. Hele ki devam sütü ile karıştırıp hafif katı bir kıvam verirseniz çok faydasını görürsünüz.
  • Bulunduğunuz bölge salgın hastalıklara müsait ise mutlaka aşılama yapmalısınız.
  • iyi bir vitamin ve Mineral kullanımı civcivler de çok önemlidir. Vitamin ve Mineraller civcivler de gerçekleşen tüm işlemlerde anahtar rol oynarlar. Vitamin ve Mineral Eksikliğinde oluşabilecek sorunları daha önce paylaşmıştım inceleyebilirsiniz.
  • Yemlikler ve suluklar ortam içerisinde düzgün yerlere konulmalı. Civcivler rahat ulaşabilmeli. Yemliklere dışkı bulaşmamalı, Suluktan su dökülmemelidir.
  • Civcivler de Nabız sayısı dakikada 350-400 arasıdır. Çok şaşırtıcı dimi. Bu yüzden hayvana müdahale ederken onu ürkütmeyecek şekilde davranılmalı yoksa ufak bir heyecanda veya korkmada nabzı yükselebilir ve taşikardi olmasına ve ölümüne sebep olabilirsiniz. Çoğu zaman başınıza da gelmiş olabilir bir çocuk civcivi eline alır bir kaç dk sonra ölür asıl sebebi de budur.
  • Civcivleri elinize alırken elinizin steril olmasına dikkat edin. Ya elinizi sıcak su ile yıkayın yada steril eldiven kullanın. Civcivleri genellikle elimizde taşıdığımız bakteriler ile hasta ederiz.
  • Civcivin Yumurtadan çıktıktan sonra şekerli su verilmesini şahsen önermem. Çünkü glikozun hiçbir canlıya fayda verebileceğini düşünmüyorum. Aksine Kalpte ciddi problemlere yol açacaktır. Civcivlere çıkımdan sonra şekerli su yerine probiyotik verilmesi daha doğru bir tercih olacaktır.
  • Civciv Yetiştirirken Hijyen, Temiz Hava, Isı, Kaliteli yem, Temiz Su asla ihmal edilmemelidir.