Tavuk Kolerasından Korunma Yolları ve Tedavisi

Etken:Pastorella multocida’dır.(Gr.negatif)Aerob veya fakültatif anaerob’tur.Kapsül (K) ve somatik O olmak üzere iki antijenik yapıya sahiptir.

Hastalığın seyri : Perakut,akut,septisemik,kronik seyirli,bulaşıcı ve öldürücüdür. Etken sağlam hayvanların yutak,larinks,ve sindirim sistemlerinde fakültatif patojen olarak bulunur.Direnç kırılınca hayvanlar hastalanır.Bakımsız özellikle A vitamini eksikliği olanlar telef olur.

Hastalığın formları ve Semptomlar : Akut ve subakut formda yeşil ishal ile ibik ve sakallarda morarma gibi tipik belirtiler görülür.Mortalite %10-100 arasındadır.Hastalığın kronik formunun 5 değişik şekli vardır.

1- Nezle şekli: Yüz şiş ağız ve burunda akıntı.
2- Otitis şekli: Boyun çarpıklığı ve denge bozukluğu
3- Deri şekli: Sakallarda ödem
4- Artritis şekli: Eklemlerde şişlik ve topallık
5- Peritonitis şekli: Zayıflik ve verim düşüklüğü

Teşhis : Klinik belirtiler,akut ölümlerde post mortem lezyonlar hastalığın teşhisinde önemlidir.Bunun yanında bakteri kültüründe pastöralla multocida aranır.

Tedavi ve korunma :  Sağıtımda sulfa-tmp kombinasyonları ve enrofloksasin endikedir. A vitamini takviyesi yapılır. Korunmak için çok iyi bir dezenfeksiyon gereklidir.Kedi,köpek fare ve yabani hayvanlar kümeslerden uzak tutulmalıdır.Hastalar hemen ayrılmalıdır. Mevsim değişikliklerinde hayvanlara iyi bakılmalıdır. Ticari hindi ve tavuklar aşılanmalıdır.

Ara