1. Dong Tao (Ejderha)
Vietnamlı bu mutant tavuk türünün bacakları insan bileği kalınlığına ulaşabiliyor.
Eti çok değerli olan bu tür bacakları yüzünden diğer türlere oranla daha az yumurtluyor, bu da onu daha nadir yapıyor.
2. Ayam Cemani
Endonezya kökenli tavuk türü olan Ayam Cemani genetik yapısında fazla pigment salgısı nedeniyle tamamen siyahtır.Java adasında bol miktarda bulunan Ayam Cemani tavuk cinsleri arasında Avrupa’ya Hollandalı yetiştiriciler tarafından ilk olarak getirilmiştir.
3. Fayoumi
Mısırlı bu tavuk türü, siyah beyaz filmlerden fırlamış gibi. Hastalıklara karşı son derece dayanıklı, yumurtası için beslenen bir ırk olmuştur. Fayoumi genetik olarak çubuklu değil, karakalemli bir cinstir. Tüm civcivler ister gümüşi ister altuni olsun kahverengi olarak Dünya’ya gelirler ve erken gelişirler.
4.Appenzeller
İsviçreli bu tavuk türü olan Appenzeller puantiye deseniyle tanınıyor. Bu çarpıcı türün öne bakan bir tacı, boynuz şeklinde bir ibiği ve geniş, derin burun delikleri vardır.
5.La Flêche
Fransız tavuk türünün horozu şeytan boynuzuna benzer ibiği ile tanınıyor. Bu türün eti çok lezzetli bulunduğu için sayıları oldukça azalmış durumda. Dünya üzerinde bu hayvanı yetiştirip satmak çok iyi bir ticari düşünce olabilir.
6.Phoenix
Phoenix, Japonya'da bin yıldır yetiştirilen uzun kuyruklu bir tavuk ırkı. En önemli özelliği horozlarının çok uzun kuyruklara sahip olmasıdır.
7.Naked (Çıplak)
Bu garip türün genetik mühendisliğinin bir sonucu olduğu ortada. Anavatanı İsrail olan bu tavuklar, tüylü tavuklara göre daha az yem yiyor ve daha hızlı büyüyorlar.
8.Onagadori
Anavatanı Japonya. Kuyruğun bu kadar uzayabilmesi için daima temiz kalması ve çok zahmetli bir bakımın uygulanması gerekiyor. Yirmi yıla kadar aşayabildikleri gibi kuyrukları bu sürede 14 metreye kadar uzayabilir.
9.Serama
9.Serama
Serama, dünyadaki en küçük tavuk ırkıdır. Dikey durumdaki kuyruk tüyleri, yine dikeye yakın olan kanatları,öne doğru çıkan göğüsleri ve kısa bacakları ayırt edici özelliklerindendir. Yumurtaları küçüktür.Yaklaşık olarak 5 Serama yumurtası, 1 standart tavuk yumurtasının yoğunluk ve büyüklüğüne eşittir.