Öncelikle bir ilaç aldığınızda Veteriner hekimi söylediği şekilde uygulamanız önemlidir ve muhakkak prospektüsüne bakılmalıdır. Çünkü dozunu kendi başına ayarlamanız veya göz kararı vermeniz bazı hatalara yol açabilir.
Peki bu hatalar nelere yol açabilmektedir?
İlacın düşük dozda kullanılması hastalığın tedavisinde işe yaramayacağı gibi, bakterilerin ilaca karşı bağışıklık geliştirmesine sebep olacaktır. Yüksek dozda kullanılması durumunda da karaciğer böbrek gibi iç organlarda büyük hasarlara ciddi ishallere yol açacaktır. Kısa vade de bu zararı göremeyebilirsiniz belki ama ileri ki günlerde aniden ölen ya da rahatsızlanan hayvanınıza belkide 3-4 ay önce fazla dozda kullandığınız bir ilaç sebep olmuş olabilir. Özellikle de Beşeri ilaçların bilinçsizce kullanılması en büyük hatalardan biridir.
Bu yüzden; ilaçları uygun dozda ve uygun sürede kullanmamız büyük önem taşır. Ve kesinlikle beşerler için olan ilaçları hayvanlar üzerinde kullanmayınız.
ENJEKSİYON İLAÇLARININ HESAPLANMASI
ilaçların üzerinde 1 ml de ne kadar etken madde olduğu yazar. Mesela 1 ml de 100 mg gibi . Bu şu demek enjektöre 1 cc çektiğinizde içinde 100 mg etken madde vardır. Ve ne dozda kullanmanız gerektiği yazar. Bu da mesela 30mg/kg canlı ağırlık gibi. Bunla örnek rakamlar buna göre hesaplama yapmalıyız.
Bir kiloluk bir hayvana 30 mg yapacaksak , 2 kiloya 60 mg, 500 gr a 15 mg , 250 gr a 7,5 mg yapmamız gerektiği anlamına gelir. Yani 1 kiloluk tavuğa 30 mg yapmamız gerekiyorsa kaba hesapla 0,6 cc gibi bir miktar yapmalıyız. 2,5 kg tavuğa ise 30x2,5 = 75 mg gerekecektir. 1 ml de 100 mg olan ilacın 0,75 cc de 75 mg olacaktır. Ya da 250 gr ağırlığında bir yarkaya 7,5 mg yapmamız gerektiğine göre enjektörle 0,1 cc ilaç çekmemiz gerekecektir. ( aslında 0,075, yani 0,1 den biraz daha azdır.)
Peki bu hassas ölçümleri nasıl yapacağız ?
İnsülin enjektörleri ( yukarıda resmi var) 1 cc yi çok hassas bir şekilde bölmenize yardımcı olacaktır. Bu enjektörlerden alınız ve uygulamalarınız bunlarla yapınız.
Uygulamayı ilac prospektüsünde deri altı ( subkutan) yada kas içi ( intramuskuler) ne yazıyorsa oradan yapın! Kas içi için en uygunu göğüs etidir . Enjektörü batırdıktan sonra biraz geri vakumlayın kan geliyorsa çıkarın başka yerden batırın. Kanın geliyor olması damara girdiğinizi gösterir ve ilacı direk damara vermenize yol açar. Bu tehlikeli durumlar yaratabilir. Deri altı uygulamalar içinde en uygun yerler kanat altı ve boyun üstüdür.
SUYA KARIŞAN İLAÇLAR.
Toz ilaçlarda 1 gr tozda kaç mg etken madde olduğu, sıvılarda ise 1 ml de yada 5 ml de kaç mg veya ml etken madde olduğu yazmaktadır. Canlı Ağırlığı (CA) için kaç mg/kg ekleneceği ilaç içerisindeki prospektüste veya ilacın üst kısmında yer almaktadır. örneğin bir ilaçta CA 20mg/kg etken madde yazıyorsa hayvan ağırlığı 1 kg ise 20 mg ilaçtan eklememiz lazımdır. 2 kiloya 60 mg, 500 gr a 15 mg , 250 gr a 7,5 mg gibi. Hepimizin evinde hassas terazi olmadığı için bu hesabı çay kaşığı ile yapacak olursak 1 silme çay kaşığı ortalama 1 gr gelmektedir. Hesaplamamızı yaptıktan sonra hayvanlarımızın 24 saat içerisinde tüketebilecekleri suya katmalıyız. Yani 3 hayvan için 3 lt veya 5 lt değildir. Böyle yapacak olursak hem ilaç israfı hemde sulu bir çözelti hazırlamış oluruz buda başta bahsettiğim düşük doza sebep olacaktır.
İlaçları 24 saate bir tazeleyin. (Günlük değiştirin) Bir gün önceki ilaçlı suyu içirmeyin.