Tavuklarda Aspergillosis Hastalığı Korunma Yöntemleri ve Tedavi

Tanım: Aspergillosis, tavuk ve hindilerin güç solunum, akciğerde nodüller, değişken ölüm ve büyüme geriliği ile karakterize, septik veya toxik durum gösterebilen fungal bir hastalığıdır.

Sebepler: Aspergillosis, Aspergillus spp. mantar sporlarının yumurtaya penetre olması veya yetiştirme döneminde solunum yolu ile alınması ile oluşur. Bütün kanatlılar hastalığa duyarlıdır.

Belirtiler: Aspergillosis genelde 3 haftalıktan küçük civcivler de ortaya çıkar . Güç solunum oluşturur ve civcivler tipik güç solunum hareketi sergilerler. Aspergillosis daha yaşlı hindilerde de görülür ve solunumda zorluk vardır. Mortalite genç broilerlerde yüsektir.

Lezyonlar: Akciğerde sarı nodüller vardır.Bronşlar ve hava keseleri enfeksiyon başlangıcı görüntüsü vardır.İlerlemiş safhada enfekte dokuları peynirimsi tabakalar kaplar. Bu durum özellikle hindilerde gelişir.

Tanı: Klinik belirtiler ve klasik nodüller tanı için önemlidir.Fakat mantarların izole edilmesi tanıyı kesinleştirir. 

Korunma ve Kontrol: Temiz, çatlak olamayan yumurtaları kullanmak,temiz ve taze altlık kullanmak, hayvanların yetiştirme ve verim dönemi boyunca temiz bir çevre sağlamak hastalığın kontrolünde önemlidir.