Semptomlar:Özellikle 4-6 haftalık broilerlerde olmak üzere damızlık ve yumurtacı tavuklarda, Hindilerde görülür. Peri ve infraorbital sinüslerde şişkinlik, tortikollis, opistotonus ve inkoordinasyonla karakterize, akut seyirli bir hastalıktır. Her yaştaki damızlık ve yumurtacı tavuklarda, Hindilerde görülebilen bu hastalık, özellikle yumurtlama döneminin başlangıcında ve 4-6 haftalık broilerlerde görülür. Hastalıkta ilk semptom burun akıntısı ve aksırıktır. Kafada ödem vardır. Tortikollis gibi sinirsel bozukluklar görülür. Bakteriyel komplikasyonlar olursa mortalite %20 ya kadar çıkabilir.
Korunma:Etçi damızlık, yumurtacı tavuklara ve Hindilere canlı aşı 12. haftalık iken yapılır. Yumurtlama periyodunda iken ikinci aşı olarak inaktif aşı uygulanır.
Tedavi : Kanatlılarda Paramyxovirus enfeksiyonlarına karşı etkili bir tedavi mümkün değildir. Sekonder bakteriyel enfeksiyonların önüne geçmek ve bu enfeksiyonlara karşı tedavi uygulanabilir. Çeşitli antibiyotikler ile tedavi yapılmaktadır. Fakat kullanılan antibiyotikler hasta hayvanda bütün lezyonlara etkili olamaz. Bu nedenle hastalık belirtileri 6, 8 hafta sonra tekrar görülebilir.
Bazı araştırmacılar Paramyxovirus enfeksiyonlara karşı aşılama önermektedir. Fakat bu konuda henüz yaygın bir uygulama yoktur. Hastalıktan korunmak için biyogüvenlik uygulamaları oldukça önemlidir. Bu hususa özellikle ticari işletmelerde dikkat etmek gerekmektedir.