Kümesinizde Horoz Olmasına Rağmen, Yumurtaların dölsüz olmasını başlıca 9 sebebe bağlayabiliriz.
Bunlar Sırasıyla;
- Zayıf veya Cüce Yapılı Horozlar
- Şişman veya İri yapılı Horozlar
- Farklı Irk Sürüleri
- Beslenme
- Sağlık
- Bakım
- E Vitamini Eksikliği
- Ayak Sorunları
- Yaşlılık
1. Zayıf veya Cüce Yapılı Horozlar, Horozlar standart beden ağırlığına ulaşamamışlarsa, sürü hiyerarşik düzeninde üst sıraya çıkamazlar ve tavuklara baskın olamadıkları için yeterli sayıda dölleme yapamazlar.
2. Şişman veya İri yapılı Horozlar, horozların gereğinden fazla beden ağırlığı kazanmaları halinde, çeşitli sağlık sorunlarının oluşması doğaldır. Şişmanlamış horozlarda cinsel istek (libido) azalır. Ayrıca bu horozlarda iri beden ağırlığının etkisi ile ayak ve bacak sorunlarının görülmesi olasılığı yüksektir ve bu horozlar gereği gibi dölleme yapamazlar.
3. Farklı Irk Sürüleri, Bir örnek olmayan sürüler; Sürüde beden ağırlığı bakımından yeterli bir örnekliğin bulunmaması durumlarında, küçük kalan horozların (1.) şıkkında bildirilen sorunlarla karşılaşmaları, iri horozların da (2.) şıkkında bildirilen sorunlarla karşılaşmaları beklenmelidir.
4. Beslenme, damızlık yemlerinin dengesiz olması halinde ortaya çıkacak çeşitli sağlık sorunlarına bağlı olarak tavuklarda yumurta verimi azalırken erkeklerinde döl verme güçleri de düşecektir.
5. Sağlık, Damızlıklar da herhangi bir sağlık sorununun bulunması, kuluçkada dölsüzlük oranının artmasının nedeni olabilir.
6. Bakım, Kümeste bakım ve idare ile ilgili sorunların varlığı da kuluçka sonuçlarının kötü olmasının bir nedenidir. Yanlış aydınlatma programları, sıkışıklık, yeterli yemlik suluk ve folluk bulunmaması, bazı ilaçların yan etkileri gibi durumlar da kuluçkalık yumurtalarda döllülük oranını azaltan faktörlerdir. Kümeste horoz tavuk oranının yanlış olması, dolayısı ile kümeste gereğinden az ya da fazla sayıda horoz bulunması da kuluçkalık yumurtalarda döllülük oranının düşmesine neden olur. Sürüde horoz sayısının az veya fazla olması hallerinde kuluçka randımanı düşük olur. Normal bir tavuk döllü yumurta vermek için haftada bir veya iki defa horoz ile birleşmiş olmalıdır.
7. E Vitamini Eksikliği, Horozlarda E vitamini eksikliğinden kaynaklı olarak döl verimi düşebilir. Bu sebepten düzenli olarak vitamin kullanılması önemlidir.
8. Ayak Sorunları; Sahada yapılan gözlemler, kuluçkalık yumurtalarda dölsüzlük oranının artışı ile horozların ayak sorunları arasında önemli ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Özellikle etçi damızlık sürülerde ayakların bakımı çok büyük önem arzetmektedir. Ayak, tüm çiftlik hayvanları için önemli bir uzuvdur. Ayak sorunu olan horozlarda döl verimi düşük seviyelerde olmaktadır.
9. Yaşlılık, Tüm canlılarda olduğu gibi, Horozlarda da yaşlılık döl veriminin ve kalitesinin düşmesine sebep olmaktadır.