Kuluçkaya koyduğunuz yumurtaları 1 hafta sonra kontrol ettiğinizde döllü veya dölsüz olduğunu nasıl anlayacağımızı, yumurtaları nasıl kontrol edeceğimizi bu yazımda anlatmaya çalışacağım.
1 Hafta Sonra Damar Oluşumu
Bir yumurtanın döllü mü veya dölsüz mü olduğunu anlamanın en basit ve kolay yolu, karanlık ortamda ışıkla kontroldür. Gurk tavuğunuzun altındaki veya kuluçka makinesine koyduğunuz yumurtaları 1 hafta sonra karanlık bir ortamda ya telefon feneri ya da el lambası ile baktığınızda damar oluşumlarını yukarıdaki resimdeki gibi bariz bir şekilde görebilirsiniz. Koyu renkli yumurtalarda 10. gün gibi belirginleşebilir. Eğer yumurta döllü değil ise, Damarlanma görünmez, içi düz ve boş görünür veya bozulmalar görülür.
Ancak gurk tavuklarda bu işlemi yaparken dikkat etmemiz gereken bir nokta vardır ki, döl kontrolünü tavuk yumurta üzerinde yatarken değilde yem yemeye veya dolaşmaya kalktığı zamanlarda yapılması gereklidir. Yoksa durduk yere tavuğunuzu strese sokabilirsiniz.
Peki bu işlemi yapmamızdaki amaç nedir?
Tabi ki en başta merakımızı gidermektir. Kuluçkaya koyduğunuz yumurtaların hangisi döllü hangisi değil. Kaç yumurtadan civciv çıkacak gibi gibi. Aslında olması da gereken bu 1 hafta içinde yumurtaları belirleyip boşa beklentiye girmemek lazım. Bir başka sebepte yumurtaların bozulma durumu. Bilindiği gibi kuluçkalık yumurtlar 37 derece gibi bir ısıda bekletiliyor ve dölsüz yumurtaların bu derece 21 gün dayanması zordur ve yumurtanın bozulma ihtimaline karşılık boş yumurtaların alınması döllü yumurtaların gelişimi ve sağlığı için önemlidir.
En çok denk geldiğim sorulardan biride yumurtaları kuluçkaya koymadan önce döllü mü, dölsüz mü olduğunu anlayabilir miyiz? Anlama şansımız maalesef ki yok. Tek anlama şansınız yumurtayı kırıp içine bakmaktır ki Yumurta kırıldıktan sonra da fayda etmeyeceğine göre Bu sebepten dolayı en az 4 ila 7 gün beklememiz lazım.