Araucana Irkı Tavuklar ve Haklarındaki Herşey

Araucana, anavatanı Şili olan tavuk ırkıdır. Adını, Şili’nin Araukanyalı da denilen Mapuche yerlilerinden alır. Türkiye’de “yeşil yumurtacı” olarak bilinir.
Araucana ülkemizde genellikle “yeşil yumurtacı” olarak bilinen bir tavuk ırkıdır. Yumurta kabuğu renginin mavi ve yeşil tonlarında olması nedeni ile ülkemizde bu isimle anılmaktadır. Kökeni Şili’dir. Asıl ismini ise Şili’nin Araukanyalı’da denilen Mapuche yerlilerinden alır. 1600’lü yıllarda buradan yayılmaya başladığı düşünülmektedir. 1920’li yıllarda ise Amerika’ya getirilmiş ve 1976 yılında “American Poultry Associati” tarafından tanımlanan bu tavuğu özel kılan en önemli özellik dediğimiz gibi yumurta kabuğunun rengidir. Yumurtasının rengi mavi veya yeşildir!



Araucanas yeşil yumurtacı tavukların en belirgin özellikleri yumurtasının renginin yeşil olmasıdır. Minyatür ve standart olarak iki vücut yapısına sahip olan Araucanas yeşil yumurtacı tavuklar hareketli hayvanlardır.
Bu tavuklar çeşitli renklerde olabilmektedirler. Yetişkin olan tavukların ağırlıkları ortalama 2,5 kg, horozların ağırlıkları ise 3 kg’dır. Kulak tutamlarına sahiptir ve arka kuyrukları eksiktir, bu nedenle kuyruksuz gibi görülür. Bu ırklar kulaklarının yan taraflarında kapak şeklinde bir deri ucundan çıkan kulak tüylerine (sorguç) sahiptir. Bu tüyler bazılarında 2 kulak tarafından (çift sorguç) çıktığı gibi bazılarında ise yalnızca tek kulak tarafından (tek sorguç) çıkmaktadır. Sorguçlu olmayanlar ise “temizbaş” olarak anılmaktadır. Bu tavukların ibikleri parlak kırmızı renkte ve bezelye şeklindedir. Derileri ise sarı renktedir. Ayakları genelde yeşilimsi renkte ve 4 parmaklıdır.
Yıllık ortalama 170-190 arasında yumurta vermektedirler. Yumurta kabukları bu rengini; bu tavukların vücudunda yer alan oocyanin maddesinden alır. Ayrıca araucana yumurtalarındaki mavi ve yeşil renk tonu yalnızca kabuk yüzeyinde değil yumurta kabuğunun tüm tabakalarında mevcuttur.
Araucanas ülkemizde genel olarak “yeşil yumurtacı” olark bilinen bir tavuk cinsidir. Yumurta kabuk renginin yeşil veya mavi olması nedeniyle ülkemizde böyle isimlendirilmiştir. Kökeni Şili olan Araucanas yetişkinliğe eriştiğinde 2.5 kg ve horozları ise 3kg olabilmektedir. Kulak tutamlarına sahip olan Araucanas arka kuyrukları da kesiktir. Bu yüzden kuyruksuz olarak görünür.
Araucanas yeşil yumurtacı yıllık ortalama 170-190 arası yumurta vermektedir ve yumurta kabukları bu rengini, bu tavukların vücüdunda olan oocyain maddesinden almaktadır. Araucanas yumurtalarında mavi ve yeşil renkler sadece kabuğun üstünde değil tüm katmanlarında yer almaktadır.