Tavuklarda İnfeksiyöz Laringotrahitis (ILT) Hastalığı ve Tedavisi

Etken :
Herpes grubundan Laringotracheitis virusudur.ILT tavuk ve sülünlerin çoğunlukla larinks ve üst solunum yollarında değişik derecede belirti gösteren çok bulaşıcı viral bir hastalığıdır.



Hastalığın seyri ve semptomlar:
LT genellikle 5 haftalıktan büyük tavuklarda görülür,fakat 3 haftalıklarda da görüldüğü olmuştur.Klinik belirtiler genellikle erişkinlerde görülür.Hastalık perakut,akut,subakut ve kronik formda seyredebilir. Perakut formda mortalite %50 - 70 arasında değişir. Nefes alıp vermede zorluk vardır. Nefes almada hırıltı görülür. Ağız ve burunla kanlı eksudat çıkarılır.Erişkin tavuklarda gözde akıntı vardır.Ölüm boğulmadan olur. Otopside en önemli bulgu hemorajik tacheitistir. Trachea’nın içi kanlı bir eksudatla doludur.Daha hafif formlarda trahyada şiddetli fakat kansız bir yangı vardır.Diğer organlarda anemi tablosu hakimdir.ILT yumurta veriminde de azalmaya sebep olur.

Korunma:
Hastalığa karşı en etkili korunma yöntemi aşılamadır. Aşılama uygulamaları kloakal, follikül ,içme suyu,aerosol,intraokuler yolla yapılabilmektedir. Aşılama ile 15-20 haftalık bir bağışıklık elde edilir.