Tavukları Nasıl Aşılamalıyız Tavuk Aşıları ve Aşılama Yöntemleri

Hayvanları infeksiyöz hastalıklardan yapay yolla korumak amacıyla kullanılan biyolojik maddelere AŞI denir.
Spesifik immun yanıt oluşturmak için; hayvana kontrollü olarak, uygun doz ve yolla immunojen  erilmesine AŞILAMA denir.




Aşılama Öncesi Dikkat Gerektiren Noktalar

• Sürünün genel sağlık durumu gözden geçirilmelidir.
• Sürü aşı yapılma aşamasında herhangi bir hastalık belirtisi gösteriyor ise aşılanmamalıdır.
• Çevredeki salgın hastalıklar dikkate alınmalıdır.
• Çiftlikteki hijyen ve sevk-idare durumu kontrol edilmelidir.
• Önceden uygulanan aşılar takip edilmelidir.


Uygulama Sırasındaki Faktörler
• Aşıyı uygulayan kişi bilgili ve tecrübeli olmalıdır.
• Prospektüsler dikkatli okunmalı ve üretici firmanın önerilerine uyulmalıdır.
• Aşılamalar günün serin saatlerinde yapılmalıdır.

İçme Suyu ile Aşılama Yapıldığında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

• Aşılamadan en az iki saat önce su verilmemelidir.
• Aşı ile beraber verilecek suyun hayvanların iki saat içinde tüketebilecekleri miktarda olması
gerekir.
• Su temiz, klorsuz, yumuşak ve herhangi bir kimyasal madde içermemeli, su klorlu ise 1-2 gün bekletilmeli ve ondan sonra aşılamada kullanılmalıdır.
• Aşılama suyuna 1/40 oranında yağsız süt ya da 2 gr/lt hesabı ile süt tozu katılmalıdır.
• Suluklar deterjansız temiz su ile fırçalanarak temizlenmelidir.

Püskürtme Yöntemiyle Aşı Uygulamasında Dikkat Edilecek Noktalar

• Kümesin havalandırma sistemi yeterli olmalıdır.

• Sürüde solunum yoluyla ilgili herhangi bir hastalık bulunmamalıdır.
• Aşılama sırasında kümesin havalandırma sistemi kapatılmalı, aşılamadan 30-60 dakika sonra açılmalıdır. Sıcak havalarda bu süre kısaltılabilir.
• Kullanılacak alet amaca uygun ve damlacık büyüklüğü mikometreden küçük olmalıdır.