Cornish Irkı Tavuklar ve Haklarındaki Herşey





İngiliz tavuk ırklarından olup ağır ve Etçi verim tipinde bir tavuktur. En yaygın olanı beryaz varyetedir. Mercimek ibikli, sarı derili ve yumurta kabukları kahverengidir. Yumurta verimleri oldukça düşük olup yılda 100 – 120 adettir. Ortalama canlı ağırlıkları tavuklarda 3.8 kg. , horozlarda 4.8 – 5 kg. dır. Yumurta verimleri düşük olduğundan Etlik piliç üretiminde saf olarak kullanılmaları uygun değildir. Bununla birlikte etlik piliç üretiminde önemli özelliklerden olan Göğüs Eti miktarının fazla oluşu ve beyaz tüyleri nedeniyle baba ebeveyn olarak oldukça fazla kullanılmaktadırlar.


 1850′lerde horoz dövüşü yasaklanmadan önce, İngiltere’nin en güneybatı bölgesi olan Cornwall’da bambaşka bir dövüş horozu türü elde etmek amacıyla “Old English Game” (bugünkü adıyla Cornish) tavukları ile yeni iki safkan (Kırmızı Reza Asil ve Malay) türlerini defalarca çapraz melezleştirmelere tabi tuttular ve 1840′larda Sir Walter Raliegh Gilbert tarafından üretilmiş yeni türe “Indian Game” dediler. Bu yeni tür Cornwall yöresine ait olduğu için, Cornwall’a mensup anlamında “Cornish” adı ile de anılır oldu. 1889′da bu tavuk türü için dernek kuruldu. Bazı kaynaklarda bu türün dövüş için değil, o zamanın kralı için özel bir etlik tavuk cinsi oluşturmak amacıyla türetildiği iddia ediliyor.


İngiliz icadı Hint tavuğu türünü biraz inceleyelim:
1800′lü yılların ortalarına doğru Indian game adı verilen ve aynı zamanda Cornish Game de denen tür ortaya çıkmış.
Reza Asil esas Asil cinsine göre biraz ufak tefek, Malay ise daha büyük ve bunlara ilaveten İngilizlerin artık millîleşmiş olan “Old English Game” türleri özel çalışmalarla titizlikle melezleştiriliyor…

Jubilee Indian Game – Niçin bu ismi almış, hikâyesi: Bir genetik bilimcisi olan “Henry Hunt of Gloucestershire” Kraliçe Viktoria’nın 60. kraliçelik yıldönümü anısına bu cins tavuğu üretmiş. Kraliyet ailesinde 60. kral veya kraliçelik yıldönümüne “Diamond Jubilee” deniyormuş.

Dünyada hemen her konuda öncü olan bir milletin böyle özelliklerini görmek şaşırtıcı olmuyor. Yüz yıl önce bile, sadece bir çiçeğin meraklılarının dahi bir araya gelerek dernekler kurdukları bir toplum yapısı, derin bilgi ve araştırma kültürü.

Dövüşçülükten Etçiliğe


1900′lü yılların ilk yarısında Indian (Cornish) Game türü tavuklardan “yemeklik et tavuğu” elde edilmesi çalışmalarına girişilmiş. Diğer tavuk türleriyle melezlemelere tabi tutularak hem lezzeti hem et verimi arttırılmaya çalışılmış. Meselâ Sussex ve Dorking türleri ile çiftleştirilerek harika yemeklik tavuk türleri elde edilmiş.
“Kümes hayvancılığı endüstrisi ağırlıkla bu tavuk türüne dayanır. Süpermarketlerde satılan piliçler beyaz Cornish tavukları ve beyaz Plymouth Rock tavuklarının melezleştirilmesinden üretilen tavuk türlerindendir.” … diye iddia ediliyor. Et verimi yüksek türlerin elde edilmesi ise çok uzun yılların çalışmalarıyla olabilmiştir. Yani bir iki ayrı cinsi çiftleştirmekle birden bire kaliteli etlik tavuk cinsleri üretilemez.
Böylece, et verimi için özelleştirilmiş sonraki Cornish çeşitlerinin çoğu hantal, ağır, iri, güçlü ve kaslı hayvanlar olurlar. Yumurta verimleri çok düşüktür. Bol yemle beslenmeleri gerekiyor.
Horozları 5 kiloya yakın ağırlıkta olabilmektedir.. Diğer tavuk türlerine nazaran dişi ve erkek beden biçimleri bunlarda hemen hemen aynıdır.

 Uzman İngilizlere göre gerçek İngiliz “Indian Game” tavukları nasıl olur?


(Bugün sayıları az olduğundan dolayı az bir ihmalle tarihe karışıp gidebilirler endişesi var.)
- Sert tüyleri vardır. Tüyler bedene yapışık gibi uzarlar. İbikleri küçük ve kısa olur.
- Son derece dayanıklı, hareketli ve hemen her mevsimde kendi başlarının çaresine bakabilecek özellikleri vardır. Eğer açıkta serbest tavuk yetiştiriciliği yapılan çiftliklerde besleniyorlarsa uçabilirler, geceleri ağaçların tepelerinde tüneyerek geçirirler.
- Yumurta verimi fena değildir. Bir ingiliz-hint (cornish veya indian game) tavuğu bir yıl içinde toplam ortalama 200 kadar yumurta verebilir (yumurta verimi hakkındaki bu bilgi ne kadar sağlıklıdır orasını bilmiyorum başka kaynaklarda bu konuda bilgiye rastlayamadım. Ama resimlerde görüldüğü gibi gerçek hint tavuklarından bir hayli farklılaşmışlar).
- Civcivleri de dayanıklı olup daha ilk günde hareketlilikleri canlılıkları üstündedir.
- Bunlar hem eti hem yumurtası için beslenirler.
- Açıkta özgür bırakılarak yapılan tavuk yetiştiriciliğine en uygun hayvanlardır.
- Sayıları çok azalmış ve azalmaktadır. Nesillerinin yok olma tehlikesi yüksektir.


Korniş (Cornish) tavuk dünyasının yıldızlarından birisidir. Küçük boyutlarına (500-800 gr) rağmen unutulması çok zor bir lezzeti vardır. Kralların Tavuğu bu boyutu küçük lezzeti kocaman tavuk ırkını da çiftliğine ekledi ve kesimlerine başladı. Tıpkı diğer tavuklarımızda da olduğu gibi serbest gezen Korniş ırkı tavuklarımızın beslenme tarzları da lor peyniri dışında muhteşem grubu tavuklarımızla aynı şekildedir. Doğada ne bulurlarsa onu yerler, yem kaplarında sadece çeşitli bitki karışımları bulunur. Hiç bir tavuk yemi vb. ek besin verilmez.