Yumurta Sarısı Bozuklukları Nedenleri ve Çözümleri

1- KANLI SARI

  • Rasyonda yetersiz dozda Vit A ve K olması;
  • İlaç olarak sulphaquinoxaline uygulaması;
  • Yemde fazla miktarda yonca unu (dikumoral vit K antogonisti) ollması
  • Tavuklara küflü yem verilmesi;
  • Kümes içinde sürekli ışıklandırma
  • Korku, stres, rahatsızlık.

2- RENKSİZ SARI

  • Yemin yumurta sarısının normal oluşumuna yetecek miktarda pigment içermemesi,
  • Tavukların yeşil yem alım şansına sahip olmaması,
  • Rasyonda yumurta sarısına katkı sağlayacak özel katkılara yer verilmemesi,
  • Küflü-bozuk yem kullanılması
3- ALACALI SARI


  • Kurtlara karşı kullanılan preperatlar (piperazine, dibutyltin dilaurate ve citrate)
  • Antikoksidiyal olarak kullanılan Nicarbazin;
  • Bazı antioksidanlar; gallik asit ve tannik asit;
  • Rasyonda uygun düzeyde işlenmemiş soya ürünü kullanımı;
  • Rasyonda kalsiyum yetersiziliği
  • İnce yumurta kabuğu;
  • Genetik bozukluk.
4- ÇİFT VEYA ÇOK SARILI YUMURTA


  • Sıklıkla yeni yumurtaya gelmiş yarka-tavuklarda görülür.
  • Aynı anda 2 veya daha fazla sarının yumurta yoluna düşmesi nedeniyle oluşur.
  • Bugüne kadarki kayıtlarda 9 sarının aynı yumurta içinden çıktığı rapor edilmiştir.
5- BEYAZ VE PLATİN SARI


  • Cappilaria solucan enfeksiyonu ve bazı hastalıklar.