Sanılanın Aksine Tavuğun Tarihçesi




Yapılan araştırmalar ilk evcilleştirilmiş tavuğun M.Ö. 10.000'lerde Çin'de ortaya çıktığını göstermektedir. Bu da bugün dünyadaki önemli kanatlı türlerin ve tarım için önde gelen hayvanlardan sığır, domuz, keçi, koyun gibi hayvanların da evcilleştirildikleri ilk yerlerden birinin sanılanın aksine Çin olduğunu göstermektedir. Ayrıca Çin'de kullanılan 12 Hayvanlı takvimde de Tavuk yılının bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. 

Horozlar ise ilk çağlarda kutsal sayılan hayvanlardı örneğin İranlılar horozun ötmesi sonucu cinleri ve büyücüleri kovduğunu düşünüyor evleri ve hayvanları koruduğunu düşünüyorlarmış . Bu inanışla birlikte İranlılar savaşlar dolayısı ile küçük asya ya ve Yunanlılara dek uzanmasını sağlamıştırlar.
Yunanlılar sonrasında horozu kutsal olarak kabul etmiş ve ona koruyucu ismini vermiştirler – Onların deyişiyle alektor ismini alan horozumuz artık önemli bir yere sahiptir yunanlılar ayrıca tavukları da bir kurban hayvanı olarak görüyor onlara değer veriyorlarmış örneğin bir hastalıktan çıkan kişiler inandıkları tanrı için tavuk kesiyormuşlar.
Çok ilginç Değil mi üstelik o zamanlar tavukların geleceği gördüğünü düşünüyor ve inanıyorlarmış örneğin savaş öncesi bu tavuklar için özel yetiştiriciler tarafından yemleme yapılıyor yem serpiyorlar mış eyer tavuk iştahlı yerse savaşı kazanacak iştahsız yerde kaybedeceklerini düşünüyorlarmış . Ve bu tavukların yetiştiricilerine takılan isimlerde şöyle – ( Auspicium Yada pullaris kısa ismi – tavuk pulli si J ) ozamanlar düşünsenize bu bizim elimizle beslediğimiz hayvanlar tavuklar ve horozlar devletlere krallıklara hükm ediyorlarmış bu nu duyunca bende şaşırmıştım sadece savaşlar değil devlet işlerinde bile tavukları kullanıyorlarmış tavuklar ne derse o olur yani tavukların kahinleri var tercüme ediyor tavuklar ne diyor diye sonrasında devleti onlar ne derse ona göre yönetiyorlarmış. Ne kadar cahillik işte dememek elde değil fakat tarihi böyle sonrasında şunları da söylemek gerekirse bu inanışlar çoğu uygarlığa dağılmış bazı uygarlıklarda tavuk eti yemek yasak yasak olan toplamlarda şunlar keltler ve cermenler bu topluluklar tavuk eti yemiyor fakat yumurtasını yemek serbest olduğundan yumurtalarını tüketebiliyorlarmış.

Tavukçuluk, tavuk ve tavuk ürünlerinin üretimi ile ilgili prensip ve uygulamaları araştıran bir bilim kolu olup, ıslah, kuluçka, barındırma, yemleme, hastalıklar, tavukçuluk ürünlerinin değerlendirilmesi, korunması, pazarlaması, çiftlik yönetimi gibi çeşitli konuları içerir. Tavukçuluk, hayvancılığın ana kollarından birisi olarak tarımsala faaliyetler içerisinde yer alır. Bununla beraber, her düzeyde teknik eleman yetiştirilmesi konusunda eğitim sektörüyle; yem bakımından karma yem endüstrisiyle; aşı ve ilaç sağlama yönünden ilaç sanayi ile; pazarlama işlevlerinde ticaret sektörü ile; kuluçka ve ana makinalar, yemlik, suluk, ayak numarası, yumurta kartonları ve sandıkları, kafes, soğuk hava depolama ekipmanları, kesim ve işleme tesisleri, taşıma ve haberleşme araçları yönünden de endüstrinin çeşitli kolları ile yakından ilgilidir.Tavukçuluğun gerek hayvancılık, gerekse tüm tarımsal faaliyetler içerisindeki yeri gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü, çeşitli tavukçuluk ürünleri, çağımızın önemli sorunu olan yetersiz beslenme probleminin çözümünde yararlanılabilecek bol, hızlı ve ucuz olarak sağlanabilen besin kaynaklarını oluştururlar. Örneğin, yumurta, protein, vitamin ve mineral maddelerce zengin, lezzetli, sindirimi kolay, tek başına olduğu kadar diğer yiyeceklerle de yenilebilen üstün bir gıda maddesidir. Aynı şekilde tavuk ve hindi etlerinin protein kapsamları sığır etinden daha yüksek buna karşın, yağ ve enerji kapsamları düşük olduğundan sağlığa uygundurlar, Ayrıca, hazırlanmaları ve pişirilmeleri daha kolay ve ekonomiktir. Bunlara ek olarak, tavukçuluk geniş arazi gerektirmemesi, kurak ve verimsiz topraklar üzerinde çalışmaya olanak sağlaması ve kısa sürede fazla verim verebilmesi gibi üstünlüklere de sahiptir. 

Eğer bu yazı hoşunuza gittiyse Tavuklar Hakkında Bilinmeyen Gerçekler adlı yazımızı da beğeneceğinizden eminiz :)